Pink Bobblehead Bunny -->

Sunday 11 January 2015

Strawberry Cheesecake

Assalamualaikum... Hye...

Dah lama aku teringin nak buat filling cake. Hari tuh baru berkesempatan nak buat. Agak lama juga aku mengoogle cara-cara nak buat filling nih. Tapi hasilnya, hampeh ! Bukan ada resepi. Kalau ada respinya, dia orang bukan ajar betul-betul. Satu hari tuh Madam Suzi (lecturer masa aku belajar dekat UMP) buat Japanese Cheesecake with blueberry filling. Tengok je gambar yang Madam Suzi post, aku pun terus pm dia dekat FB dia.

Oooo... Filling nih ada jual dekat kedai yang jual barang-barang cake. Baru aku tahu, haha

Selepas beberapa hari aku pun beli barang-barang nak buat filling nih. Tetibe aku terlupa nak beli gelatin. Ah ! Macam mana nih? Aku pun pm Madam Suzi semua, tapi Madam Suzi tak reply. So, aku ligatlah cari resepi filling nih dekat google (Padahal hari tuh dah cari tapi tak jumpa). Tiba-tiba aku teringat dekat Cik Tiara Fazlin yang comel tuh. Aku pun p.m dia dekat FB.


Nampak tak dia reply lambat? Padahal tak lambat mane pun. Tapi aku pula nak dia reply time tuh juga sebab aku risau nanti kedai dah tutup. So, aku tanya Hieda pula. Alhamdulilah... Hieda reply wasup aku masa tuh juga. Tak lama lepas Hieda reply baru Tiara reply. Kesimpulanya, ketiga-tiga awek nih buat filling dengan cara yang berlainan. Bila dah lain, aku campur adukkan resepi ketiga-tiga awek ini. Maka, jadilah filling versi Nafisah. 

Okeh, jom jengah resepi ni. Resepi ini sesuai untuk loyang yang bersaiz 6inch.

Bahan-bahan base:-
Majerin
Biskut Marie

Cara-cara:-
Hancurkan biskut marie. Lepas tuh, cairkan majerin. Tutup api, masukkan biskut marie yang telah hancur tuh. Gaulkan bahan tadi sampai rata. Lepas itu, masukkan dalam loyang dan tekan-tekan sampai mampat. Pastikan menutupi seluruh loyang.

P/S: Sukatan untuk base aku main buat jer. Agak-agak je sampai menutupi seluruh loyang. Ketebalan base pun ikut suka. Macam aku, aku tak suka yang tebal sangat.

Bahan-bahan cheesecake:-
250gram Cream Cheese
200ml Whipping Cream
2 sudu besar Jus Lemon
3 sudu besar Tepung
2 biji Telur
90gram Gula

Cara-cara:-
Pukul cream cheese dan whipping cream sampai berkrim. Lepas tuh masukkan jus lemon, gula dan telur. Pukul sampai sebati. Bila dah sebati, masukkan tepung. Kaup balikkan adunan. Lepas tuh, masukkan dalam loyang dan bakar secara steam bake dengan suhu 170 sampai masak.

Bahan-bahan filling strawberry:-
Beberapa biji buah strawberry
Gula secukup rasa
Tepung jagung
Air
Pewarna merah

Cara-cara:-
Buah strawberry di potong dadu atau kecil-kecil. Rebus buah strawberry didalam periuk, Air tak perlu banyak. Korang agak-agak je. Aku biasa separaskan air dengan buah strawberry. Bila dah mendidih, masukkan gula. Kemanisan ikut tekak korang. Agak-agak nak manis, korang masukkan gula banyak-banyak. Lepas tuh masukkan pewarna merah. Kacau sehingga sebati. Sementara nak bagi gula larut, korang bancuhkan tepung jagung dan air didalam bekas lain. Jangan likat macam nak buat jemput-jemput tuh yer. Bila gula dah larut, masukkan bancuhan tepung tadi ke dalam periuk yang berisi buah strawberry. Gaul sehingga sebati. Tutup api. Lepas tuh bolehlah letak diatas cheesecake. (Kalau nak likat, letak bancuhkan tepung jagung lebih. Kalau tak nak likat, letak bancuhan tepung jagung sedikit).

Taraaaaa...!!!!!


Percubaan pertama, topping kosong (Filling segera.
Macam jem). Cake rendah sebab guna loyang 8 inch
Percubaan kedua, cake agak tinggi sebab double kan resepi.
Topping pula agak berseri, masih menggunakan filling segera.

Percubaan ketiga, menggunakan filling dari buah strawberry
(sila rujuk resepi filling di atas).


Sekian, terima kasih.

Ikhlas,
Gadis Comel












No comments:

Post a Comment